KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je pregled debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Pretraga se vrši savitljivim aparatom kolonoskopom, koji se sastoji od  tanke cijevi debljine kažiprsta sa hladnim svijetlom ili kamerom na vrhu. Uvodi se kroz analni otvor u debelo crijevo.

Zašto se radi kolonoskopija? 

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Pregled bi trebalo preventivno učiniti u svih starijih od pedeset godina. Kod osoba sa podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji, a posebno kod onih kiji imaju roditelje koji su bolovali ili umrli od raka debelog crijeva, preventivni pregled je potrebno izvesti i ranije. Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi i najmanje promjene na sluznici crijeva, te da istovremeno uzima materijal sa patohistološku analizu ili da odmah, u bolničkim uvjetima, odstrani polipozne promjene.

Priprema za pregled

Vaše debelo crijevo mora biti u potpunosti prazno prije pregleda. Da bi se pripremili za pregled, prethodna dva do tri dana treba biti na tekućoj dijeti (bistra juha, bistri voćni sokovi, voda, čaj). Dan prije pregleda potrebno je uzeti preparat za čićenje crijeva ( gorku sol, X – PREP, Purisan ili slično), prema uputi za čišćenje koju ste dobili od liječnika. Tijekom dana pijte što više tekućine, 4 do 5 litara. Tekućinu treba piti iz većih čaša, a ne malo po malo. Na dan pretrage može se piti bezbojna tekućina, a ukoliko će pretraga biti u anesteziji, ne smije se ništa jesti niti piti 4 sata prije pretrage. Ako inače uzimate neke lijekove posavjetujte se prije toga sa liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne. Osobito je važno napomenuti uzimanje lijekova za razrjeđivanje krvi /Martefarin (varfarin, ReoPro (abciximab), Plavix, Zyllt (klopidogrel), Persantine (dipiridamol), Integrillin (eptifibatide), Tagren (tiklopidine), Aggrastat (terofiban)/. Isto tako, ako bolujete od srčanih ili plućnih bolesti, porazgovarajte o njima sa liječnikom i ponesite raniju medicinsku dokumentaciju. Precizno uputstvo za pripremu vidjeti pod rubrikom priprema za pregled

Kako se izvodi pretraga?

Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem nadutosti i rijetko traje dulje od pola sata. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji u bolničkim uvjetima. Pretraga je neugodna za pecijente radi ubacivanja zraka u crijeva tijekom pretrage , pa bi uputno bilo na pregled doći sa pratnjom. Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda. Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.

Koje su moguće komplikacije tijekom kolonoskopije?

Kolonoskopija i biopsija su vrlo sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu i iskusan je u izvođenju endoskopskih procedura. Ipak radi se o invazivnoj metodi koja ima komplikacije, koje su vrlo rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, te trganje (perforacija) stijenke organa. Normalno je da nakon pretrage pacijent ima bolove radi zraka u crijevima koji spontano nestaju tijekom par sati. Međutim , ako bolovi traju satima uz pogoršavanje, uz napuhivanje trbuha, temperature ili tresavice ili uz obilno krvarenje u stolici, nužno se treba javiti na bolnički prijem radi liječenja komplikacije koja se razvila nakon kolonoskopskog pregleda.

Informacije i upisi

se vrše svaki dan na mobitel

Radno vrijeme ordinacije

Dva puta mjesečno:
Subota 8.00 – 12:00